Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Het Mankes Perspectief’ is in 2007 en 2008 te zien op drie locaties.

‘Het Mankes Perspectief’ is de grootste expositie ooit die aan deze kunstenaar is gewijd. Ruim 120 werken, waarvan het overgrote deel bestaat uit schilderijen, zullen in een bijzondere opstelling te zien zijn. De tentoonstelling laat niet alleen het werk van Mankes zien, maar geeft ook een beeld van de roerige tijd waarin de kunstenaar leefde en werkte.

De tentoonstelling biedt een breed perspectief op de kunstenaar en zijn directe omgeving. Wie was hij, waar woonde hij, wat deed hij? Maar ook, waar stond Mankes voor. Wat was zijn levensbeschouwing? Naar welke andere kunstenaars keek hij? Wat waren zijn grootste inspiratiebronnen? Uiteraard geeft de tentoonstelling alle ruimte aan zijn grootste inspiratiebron: de natuur. Interessant is ook het technische aspect van het werk van Mankes. Wie Mankes in eerste instantie ziet als traditioneel schilder zal verrast worden door het feit dat Mankes werk ook moderne aspecten in zich had.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie.

‘Het Mankes Perspectief’ wordt ondersteund door het Fries Museum dat hierna een presentatie aan de specifiek Friese aspecten van Mankes zal wijden.

Rondleidingen en arrangementen
Gedurende de tentoonstelling bestaat de mogelijkheid tot een (groeps) rondleiding door een deskundige gids. Ook arrangementen zijn mogelijk.

Oproep
De organisatoren doen een oproep aan particulieren en instellingen die mogelijk nog onbekend werk van Mankes in bezit hebben. Om een zo volledig mogelijk beeld van de schilder te kunnen geven, zouden wij dit graag opnemen in de tentoonstelling en/of de oeuvrecatalogus. Als meldpunt fungeert het Scheringa Museum te Spanbroek: e.ansenk@scheringamuseum.nl